Продукти, които са богати на антиоксиданти

Както подсказва името, антиоксидантите спират окисляването на другите молекули. Окисляването премества молекула водород или електрони от вещество върху окисляващ агент. А крайният продукт на окислителните реакции са свободните радикали.Свободните радикали са атоми с несдвоен брой на електрони. Те могат да започнат верижни реакции, и ако това се случи в клетката, […] Научи повече »

Продукти, които са добри за кости и зъби

Хранителните добавки, които са добри за костите и зъбите играят много важна роля в нашите тела. Освен поддържането на структурата като цяло, те също укрепват мускулите и защитават органите. Калцият е от съществено значение за образуването и поддържането на костите. Въпреки това, нашите тела не могат да го произвеждат. Ето […] Научи повече »

Продукти, които са добри за мозъка

Човешкият мозък е изключително сложен орган. Това е центъра на нервната система и е затворен в черепа. Нейната обща структура е подобна на други бозайници, но и размерът му спрямо размера на тялото е много по-голям от този на други бозайници. Например частта, която е отговорна за зрението е значително […] Научи повече »

Продукти, които са добри за храносмилателната система

Храносмилането е процесът, в който надробяваме храната на по-малки съставки, които могат лесно да се абсорбират в кръвния поток. Процесът на смилане обикновено отнема 24 до 72 часа, за да завърши. Храносмилателната ни система е дълга около 9 м и включва няколко органа. Разлагането започва в устната кухина с присъствието […] Научи повече »

Продукти, които са добри за очите

Човешкото око е съзнателен сетивен орган, който съзнателно възпроизвежда светлина и визия включително различаване на цветове и на дълбочина. Окото се състои от три слоя, които са три прозрачни структури. Външният слой е направен от роговицата и склерата. Средният слой се състои от хориоидея, ресничесто тяло и ириса. Вътрешният слой […] Научи повече »

Продукти, които са добри за сърцето

Поддържането на здраво сърце е от решаващо значение за нашето цялостно благополучие. Сърдечно-съдовите заболявания са основния убиец в много страни. Мазнините, холестерола и високото количество на натрий в храната са основните фактори за многото случаи на сърдечна недостатъчност. От друга страна, храни, които са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, […] Научи повече »

Продукти, които са добри за имунната система

Имунната система е биологична структура, която защитава организма срещу болести. За да функционира правилно, тя трябва да бъде в състояние да различава паразитните бактерии или вируси от собствената си здрава тъкан. Човешката имунна система включва вродената имунна система и адаптивна имунна система. Отговорът на първия е неспецифичен, но на втория […] Научи повече »

Продукти, които са добри за ставни съединения

Ставите са мястото, на което две или повече кости правят контакт. Тяхната конструкция дава възможност за движение. Те също така осигуряват механична подкрепа. Ставната болка е причинена от възпаление. Циклооксигеназа-1 (COX-1) и циклооксигеназа 2 (COX-2) са основните причини за възпалението на ставите. Те стимулират организма да внесе възпалителни химикали в […] Научи повече »

Продукти, които са добри за кожата

Всички знаят какво е кожата, но не всеки може да разбере напълно какви функции изпълнява. Първо, тя е част от адаптивната имунна система и помага на тялото ни да се защитава срещу патогени. Второ, тя съдържа нервни окончания, които са чувствителни на докосване, налягане, вибрации, топлина и студ и нараняване […] Научи повече »