Антиоксидантите – най-силното ни оръжие срещу болестите и старостта

      С напредването на възрастта се увеличава и вероятността от развитието на дегенеративни заболявания. Те се причиняват или ускоряват от химически реакции в организма. За щастие тези реакции могат да бъдат забавени и отложени с много години, благодарение на антиоксидантите.

       Ако сте изложени на риск от някоя от следните болести или имате роднини, страдащи от тях, антиоксидантите ще ви помогнатда ги избегнете или забавите и до голяма степен ще смекчат симптомите им: рак, коронарна болест на сърцето, автоимунна болест, ревматоиден артрит, Алцхаймер, катаракта, Паркинсон.

        До неотдавна се смяташе, че липсата на вит.Е няма съществено значение за здравето. Благодарение изучаването на антиоксидантите учените започнаха да изследват храните от нова гледна точка. Беше установено, че антиоксидантните хранителни елементи удължават индиректно живота, предпазвайки ни от болести. Примерно редовното приемане на витамин Е като добавка към храната значително намалява риска от сърдечни заболявания. Казано просто антиоксидантите са вещества, които защитават организма от кислорода. Подвижен и лесно влизащ в реакции елемент, той взаимодейства с желязото, образувайки ръжда, и с мазнините, причинявайки гранясване. Подобен процес се извършва и в тялото. С напредване на възрастта нараства и броят на окислителните процеси. Организмът произвежда известно количество антиоксиданти, наречени ендогенни, а други – екзогенни – си набавя от храната.

          Ендогенните антиоксиданти са предимно ензими, коензими и вещества, съдържащи сяра. Към тях спадат ензимите каталаза, глутатион пероксидаза и супероксид дисмутаза. За образуването им са необходими някои минерали: селен, желязо, манган, мед, цинк. Екзогенните (или хранителни) антиоксиданти са витамини, биофлавоноиди, каротеноиди и серни съединения. Някои от тях, като витамините Е и С, са жизненоважни. Всички те са обединени под названието антиоксиданти от общото им свойство да унищожават свободните радикали – електрони, откъснали се от молекулите по време на химическа реакция. Тъй като обикновено съществуват в двойка, свободните електрони търсят други електрони, с които да се свържат. Изтегляйки електрони от нормалните клетки в организма, те причиняват вреди. Антиоксидантите «отпускат» електрони на свободните радикали и по този начин ги обезвреждат.

Бедствието свободни радикали

​ - Атакуват всички видове вещества и тъкани в човешкото тяло. Най-лесно уязвими са телесните мазнини, тъй като те са особено податливи на окисляване. Учените използват термина «мастна пероксидация». Тя може да се превърне във верижна реакция и да се разпростре във всички мастни тъкани ако не бъде спряна от антиоксидантите.
​ - Атакуват и ДНК, т.е. генетичния материал в организма, което пречи на правилното и възпроизвеждане. В резултат се възпроизвежда грешна биологична информация – примерно ракови клетки.
​ - Могат да причинят рак:- активирайки т.нар ракови гени (онкогени);- потискайки имунната система;- стартирайки химични реакции, водещи до рак;- повреждайки клетъчните мембрани и обезсилвайки сензорния им механизъм, който ограничава ненормалното делене.

 - Повреждат частиците, пренасящи холестерола в кръвта, и така превръщат «добрия» холестерол в «лош». Те могат да променят и тромбоцитите, което да предизвика образуване на съсиреци и да създаде предпоставка за сърдечен удар. Нанасят вреди на вътрешните артериални стени, при което се образуват холестеролни депа. Този процес е доста по-сложен от старата теория за ядене на твърде много мазно.
​ - Засилват артритните симптоми . Артритът се характеризира с възпаление, което обикновено включва «суперокисляващи» свободни радикали.
​ - Причиняват катаракта. Ултравиолетовите лъчи влизат във взаимодействие с протеините в очите и се образуват свободни радикали. Ако не бъдат обезвредени от антиоксиданти, очния протеин се поврежда и помътнява.

         Колкото и да е странно, ние не можем да живеем без свободните радикали. Организмът ни ги използва, за да унищожава микробите. Освен това те са необходими при производството на енергия. Проблемът е, че повечето хора са изложени твърде много на тяхното действие – т.нар.окислителен стрес, който не е здравословен. Но образуването на свободни радикали в организма може да бъде контролирано, като избягваме факторите, които ги увеличават: тютюневия дим, смога, слънчевата светлина, рентгеновите лъчи, мазнините и захарта, стреса. И също като вземаме достатъчно антиоксиданти.

       Кой е най – добрият антиоксидант?

        Все едно да питаме коя брънка от веригата е най важна. Веригата е толкова здрава, колкото е най-слабото и звено. Това важи и за антиоксидантите. Те действат съгласувано. Различните видове защитават различни клетки в различни части на тялото, но същевременно си помагат един на друг. Това се потвърждава и от факта, че антиоксидантите регенерират други.

         Например алфа-липоевата киселина възстановява «изхабения» витамин С, който от своя страна регенерира витамин Е. Така се увеличава ползата и от двата витамина.

         Разнообразно хранене, включващо дневно най-малко 5 порции плодове и зеленчуци, е в основата на правилната диета. В естествените, сурови храни се съдържат хиляди антиоксиданти, които не можем да си набавим от синтетични добавки, а само от натурални такива. За съжаление при преработката на суровините много от тях се загубват.

         Витамин Е се отнема от олиото при рафинирането му и от житото при производството на бяло брашно. 

          Каротиноидите се намират в жълтите, оранжеви и червени плодове и зеленчуци, а биофлавоноидите – в повечето плодове, но главно в сините и червените (грозде и боровинки). И двата вида вещества са растителни пигменти, които филтрират вредните лъчи от светлината.

           Ликопенът е един от най-важните каротиноиди; най-богат негов източник са доматените сосове.

           Лутеинът (съдържа се в зелените зеленчуци и яйчния жълтък) и зеаксантинът (в царевицата) също от групата на каротиноидите, филтрират вредните за очите сини лъчи.

            Коензим Q10 взема участие в преобразуването на храната в енергия и същевременно има силно антиоксидантно действие. Те обаче не са взаимозаменяеми, защото функционират при различни химически реакции.

           Селен има в пълнозърнестите храни, чесъна и някои ядки, но само когато почвата върху която се отглежда го съдържа.

         ​Естествено витамините не трябва да бъдат синтетични, а натурални, извлечени от висококачествени природни продукти, за да имат максимално добър ефект. Тяхната цена е нищожна в сравнение с болестите и средствата за тяхното лекуване.

         Свободните радикали и антиоксидантите са сред най-важните открития през последните 100 години. Антиоксидантите ни помагат да прибавим години към живота си, както и живот към годините.

       ФЛП предлага качествени добавки с натурални антиоксиданти. ​Разгледайте ги от тук