Да победим грипа с ехинацея

     Често наричат зимата сезон на настинки и грипове. Сега наистина е момент, в който имунната ни система преживява сериозен стрес. За щастие, природата е осигурила хранителни вещества, които повишават нашите способности да предотвратяваме или поне да намаляваме силата на зимните неразположения, от които всички страдаме. Едно от тези чудеса на природата е ехинацеята.

Ехинацеята има богата традиция в културата на североамериканските индианци, които използвали тази билка повече от всяка друга, за да поддържат здравето си през зимата. Те пиели чай от растението и правели компреси с него.

Ботаниците кръщават растението на таралежа (на латински Echinus), за да опишат бодливата му, подобна на шишарка сърцевина. Ехинацеята расте в западните Съединени щати. В състава му влизат: калций, калий, витамин А, витамини от В комплекса, хром, натрий, витамин В3, манган, витамин С.   Многобройни научни изследвания доказват, че ехинацеята допринася за подсилване на имунната система. Приемането й води до увеличаване или намаляване броя на белите кръвни телца, в зависимост от необходимостта на организма за постигане на баланс.
Ехинацеята активира фагоцитите (клетките), които „изяждат” нашествениците, а има и леки антибиотични свойства.
Нови проучвания откриха още един механизъм, чрез който ехинацеята подпомага имунната функция. Един от първостепенните защитни механизми на човешкия организъм е желеобразно съединение, наречено хиалуронова киселина (ХК). Тя се намира в пространството между клетките и ги „циментира”, като намалява пропускливостта им и така ги предпазва от нашествие. Но съществува един ензим хиалуронидаза, който атакува ХК по начин, който все още не е установен напълно. Когато това се случи, ХК бързо губи желеобразната си консистенция и защитният „цимент” престава да действа ефективно. Много патогени произвеждат този ензим и благодарение на него проникват лесно в клетките ни. Доказано е, че ехинацеята предпазва ХК от атаките на хиалуронидазата.
Друга съставка на Forever Echinacea Supreme е хидрастисът. Той е открит в северна Австралия, но се среща на много места и в САЩ. Представлява дребно многогодишно растение, което обикновено се култивира, но се среща и в диво състояние. Плодовете му напомнят на малини. Хидрастисът често се използва в традиционната медицина като билка, въздействаща върху лигавиците в човешкото тяло. Известни са данни и за подкрепящото му въздействие върху имунната система. Повишава броя на белите кръвни телца и има свойството да убива патогени при контакт. Често се използва като спътник на ехинацеята, тъй като действията им се допълват.
Forever Echinacea Supreme съдържа и екстракт от гроздово семе. Той се смята за един от най-мощните антиоксиданти (тестове ин витро показват, че антиоксидантната му сила е 50 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 20 пъти по-голяма от витамин С.) Гроздовите семки са източник и на една от най-полезните групи растителни флавоноиди – проантоцианидините (наричани още процианидини). Тези флавоноиди оказват много положително въздействие върху човешкото здраве. Най-мощен ефект се наблюдава, когато няколко проантоцианидина са комбинирани в групи, които учените наричат процианидолични олигомери (или ПЦО).
ПЦО са открити през 1951 г. във Франция от проф. Жак Маскелие в екстракт от борова кора. През 1970 г. той патентова метод за извличане на ПЦО от гроздово семе, тъй като то се оказва по-добър и богат източник. ПЦО допринасят за поддържане на нивото на витамин С в клетките, за повишаване здравината на кръвоносните съдове, за борбата със свободните радикали и предпазват колагена от разрушаване.
Forever Echinacea Supreme съчетава двете най-полезни разновидности на ехинацеята – Echinacea purpurea и Echinacea angustifolia, с хидрастис и екстракт от гроздови семки за максимален ефект.