Джин Чия – Енергия и жизненост с жен шен и златна чиа

Преди векове великите индиански цивилизации имали своя пощенска служба, подобна на “Пони експрес”. Но вместо ездачи, които да препускат 30 км. В галоп и после да сменят изморените коне с други, индианците тичали и предавали пакетите си на следващия куриер. Всеки от тях носел малка кесийка със семена, които хапвали, докато тичат, за да имат достатъчно енергия и издържливост. Те често наричали тази билка “храна за тичане”, поради способността и да дава сили. Тя не съдържа кофеин или друг искуствен стимулант, а е 100% натурална и е доказано, че представлява един от най-богатите растителни източници на протеини.

       Златна чиа

Вълшебните индиански семена са Chia Slvia Columbariae, известни още като “златна чиа”. Растението принадлежи към семейството на ментата и се среща в Америка от пустинята Мохаве до Аржентина. От векове златната чиа има икономическо значение за индианците, обитаващи югозападния бряг и Калифорния. Ацтеките я култивирали и отглеждали като храна. Те смесвали печените семена с вода и ги консумирали като каша. Стривали ги също така на брашно, наричано “пиноле”, което използвали за печене. Индианците киснели семената във вода за приготвяне на компреси и напитки. Те вярвали, че една супена лъжица семена от чия, смесена с вода, е достатъчна за поддържане на човек натоварен физически в продължение на 24 часа. Испанските мисионери правели запарки с чиа против треска и като компреси при пушечни рани. Днес планинари и алпинисти ядат семена от чиа, за да си набавят енергия. Според проучване, проведено от Аризонския университет през 2001г., златната чиа е растението с най-високо съдържание (83,2%) на полиненаситени мастни киселини линоленова и а-линоленова. Билката е отличен източник на мастни киселини от групата омега-3, на антиоксиданти и диетични фибри. Същото изследване устновява, че протеиновото съдържние на златната чия е по-високо от това на другите зърнени култури. Установено е, че белтъчините в чия са 9-23%, докато пшеницата и царевицата съдържат 14%, оризът- 8,5%, овесът-5,3%, а ечемикът-9,2%. За разлика от другите зърнени култури, протеините в златнта чия са пълноценни, което означава, че незаменимите аминокиселини са добре балансирани. Семената и са  добър източник също и на витамини от групата В комплекс, на калций, фосфор, калий, цинк и мед.

       Женшен

Наричат женшена “чудо на света” и “елексир на живота”. На китайски името му означава “като човек”, защото корените напомнят човешка фигура. Индианското название на женшена е гератоквен и има същото значение. В Китай той е високо ценен и е задължителна съставка на най-добрите билкови смеси. Коренът се използва за повишаване на жизнеността и премахване на физическа и психическа умора. Също като Алое Вера той има адаптогенни свойства или с други думи, отговаря на индивидуалните нужди на всеки организъм, като му помага да се справи със стреса и повишава резистентността му към различни болестотворни фактори. Женшенът е универсален тоник, който възстановява енергийния баланс в организма, придава физическа и умствена устойчивост, оздравява нервната система, подобрява кръвоснабдяването на мозъка и му осигурява кислород, има имуномодулиращо действие, стимулира сексуалната активност и повишава потентността. Корените съдържат цял комплекс биологично активни съставки, сред които 29 гинсенозиди, известни с научното име триптерпеноидни сапонини,наричани още панксозиди. Именно на тях се дължат адаптогенните свойства на женшена. Те имат и антиоксидантно действие, което според изследванията забавя процесите на стареене. Сапонините имат аналгетични и противовъзпалителни качства, намаляват нивата на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Женшенът съдържа и няколко стероидни съединения, които удивително напомнят анаболните стероиди, естествено срещащи се в човешкия организъм. Лековитият корен съдържа още етерично масло, алкалоиди, мастни киселини, пектинови вещества, витамини С,В1,В2 и минерални вещества.

       Gin-Chia

Форевър Ливинг Продъктс съчета най-доброто от запада, за да ви предложи уникални таблетки, повишаващи енергията и издържливостта. Представете си колко полезна и питателна е вкусната комбинация от семената на златна чиа и корен от жен-шен. Защо не опитате да замените кофеина с Gin-Chia и да почувствате прилив от естествена енергия? Няма да съжалявате!