Имунитетът – уникалната защита на организма

Човешкият организъм е защитен от нахлуването на външни врагове и тази защита е пълна и надеждна, стига човек да умее да я запази
Досещате се, че става дума за имунитета. И тази тема е особено актуална през зимата, когато организмът ни е уморен и се нуждае от поддържане.
Нашето тяло е забележителен, уникален инструмент, който ни пази, като ни посочва грешките. Тялото е нашата Вселена, която не търпи чужда намеса.
Клетките на имунната ни система са 2 трилиона – цяла армия защитници, които постоянно пазят здравето ни. Ако настъпи пробив и инфекцията “се вмъкне” в организма, имунната ни система изработва един милион нови клетки на секундата.
Защитата на човешкия организъм работи великолепно. Но ние дори не забелязваме това и не го оценяваме. То може най-добре да се разбере от болните с вирусни инфекции – какво имаме ние и от какво се лишаваме.

ФАКТОРИ, КОИТО НАМАЛЯВАТ ИМУНИТЕТА
• Продължителен стрес.
• Неправилен прием на лекарства, особено антибиотици
• Дефицит на витамини.
• Дефицит на чист въздух.
• Неправилен, излишен прием на храна.
• Липса на закаляване.
• Липса на положителни емоции.
• Недостатъчен сън.

Но все пак имунитетът унищожава врага не толкова с броя на клетките си, отколкото с уменията си. Общото тегло на имунните клетки и органи е не повече от килограм, а ефикасността от работата на имунната система е фантастична. Наведнъж тя може да обезвреди 42 милиона “чужди” клетки. Толкова са различните микроорганизми, които попадат в организма ни само при една целувка. Как се формира тази защитна функция За имунитета отговарят тимусната жлеза, костният мозък, лимфоидната тъкан на дебелото черво и апендиксът. А сливиците продуцират клетки, които се наричат лимфоцити. Именно те са основните борци за нашето здраве. Тези клетки, попадайки в далака, лимфните възли, лимфните фоликули на храносмилателния и дихателния тракт, се активизират и настройват за борба с болестотворните микроорганизми.
Лимфоцитите, които свободно циркулират в кръвта, са нашият патрул, който първи забелязва чуждите клетки и веднага се опитва да ги унищожи. Към тях се насочват (бързат да помогнат) и моноцитите, макрофагите, левкоцитите.

СПЕЦИФИЧНИЯТ И НЕСПЕЦИФИЧНИЯТ
ИМУНИТЕТ – КАКВА Е РАЗЛИКАТА
Всички клетки от имунната система са свързани помежду си със собствена информационна мрежа. По тази мрежа имунните клетки предават помежду си информацията за нахлуването в организма на “лошите” клетки. Тогава целият организъм започва да изработва необходимия антиген против неканените гости. Това се нарича специфичен имунитет, т.е. имунитет против само една болест. Такъв именно имунитет получаваме, когато ни поставят ваксина.

Съществува и общ, т.е. неспецифичен имунитет. Той е готов да отрази внедряването на всяка чужда клетка или просто да не я допусне в организма. Например кожата и лигавицата защитават човека от внедряване на микроби с помощта на някои вещества, които се намират в тях. Фагоцитите и лимфоцитите се наричат килъри (това е тяхното научно наименование). И едните, и другите унищожават всяка молекула, вирус, бактерия, клетка, ако те се окажат чужди. Защитната ни система постоянно се “тренира”

Човек се ражда със способността да се противопоставя на болестите. Но всяка такава способност може да бъде допълнително тренирана. Тя обаче може да бъде и неизползвана и тогава се притъпява.
Малките деца са допълнително защитени от болестите чрез майчиното мляко, което повишава техния имунитет. Впоследствие имунитетът на малкия човек ще се тренира, когато той встъпи в борба с различните бактерии и вируси. Практиката показва, че детето, възпитавано и отглеждано в условия на необичайна чистота и ред, боледува по-често и по-тежко от детето, израснало в по-обикновени условия. Разбира се, с това съвсем не искаме да кажем, че мръсотията помага за укрепване защитните сили на човека. Просто трябва да се разбере, че стерилната обстановка прави човека нетрени-ран, а оттам и по-слаб. Затова е добре всичко да бъде с мярка, защото прекаленото “пазене” може да ни изиграе лоша шега.

ЕДНАКВА ЛИ Е СИЛАТА НА ВСИЧКИ ОРГАНИ?
Има части в организма, където имунитетът е по-силен, а има и такива, в които повишеният имунитет се понижава, а пониженият, обратно -се повишава.
Морският бряг и високата планина са важни места за подобряване на имунитета ни. Ето защо по време на отпуск всеки се стреми към такива места. Всеки човек е установил от собствен опит, че след почивка на такива места здравето се възстановява по-бързо, а активността и работоспособността се запазват по-дълго.
Тренирайте, ако искате да имате силен имунитет
Впрочем, всяка пълноценна почивка подобрява имунитета на човека и му дава сили да живее интересно и пълноценно. Не пропускайте тези моменти за лична защита на организма и здравето си.
При повечето хора имунитетът през зимата намалява, освен при тези, които са се занимавали със закаляване и водят здравословен начин на живот през цялата година. За да прекарате зимата с повишен имунитет, е необходимо:
Да се погрижите в организма ви да постъпват необходимите количества витамини.
Можете да приемате готови поливитаминни препарати, или още по-добре е да ги включвате в храненето си.
Много е полезно да се разхождате близо до водоеми, по брега на реката, на езерото, на морето.
Добре е да пиете натурални сокове и да употребявате колкото се може повече зеленчуци и плодове.
Важно е да лягате да спите рано, да ставате рано и колкото се може по-рано да излизате на улицата, за да вдишате доза аероини. Те са незаменими за укрепване на имунитета.
Яденето трябва да бъде леко и по-простичко.

Това, което не използваме – ПРИРОДНИТЕ ПОМОЩНИЦИ
Средствата, които помагат да се повиши имунитетът, се наричат имуномодулатори. Те могат да бъдат от растителен, микробиологичен и синтетичен произход. Ние ще ви разкажем само за природните имуномодулатори.
Мед,прополис, пчелно млечице, цветен прашец – тези пчелни продукти притежават голяма биологична активност и също стимулират имунитета.
Девесил, жълт кантарион, сладник, киселец, върбовка, също мощно подпомагат имунитета. Те могат да се приемат и като смес, и поотделно във вид на настойка – една чаена лъжичка на една чаша вода. Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден, или се прибавя към чая.
По-меко, но също ефикасно въздействие оказват шипката, черният бъз, копривата, градинският чай, живовлекът, белият равнец. Настойката от тези растения се приготвя по същия начин: една чаена лъжичка на една чаша вода.  Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден.
Говорейки за имунитета, не можем да не споменем и за толкова популярното лекарство като алое и препаратите от него.. То съдържа над 200 различни съставки – изобилие от витамини, включително витамин В12, 18 аминокиселини, от които 7 незаменими, минерали, протеини, полизахариди и други. На пазара има изобилие от продукти с алое.  Изберете този, който притежава сертификат за идентичност с живото растение, защото това ще ви гарантира добър резултат.
КАК ДА ПОДСИЛЯ ЗАЩИТНИТЕ СИЛИ НА ОРГАНИЗМА?
Първо, трябва да се наспите, след това да помислите какво бихте могли да направите за себе си – нещо, което ви е приятно да правите:
• Да се разходите.
• Да почетете интересна, весела книга
• Да отидете на кино, на театър, на концерт
• Да поспортувате.
• Да активизирате сексуалните отношения.
• Да се съберете с приятели.
• Да похапнете повече плодове и зеленчуци.
• Да се заемете със закаляващи процедури.
• Да си направите упражнения за отпускане.
• Да отделите внимание на хобито си.
• Да приемете лекарства, повишаващи имунитета
• Да си направите прочистващи процедури.

Всички приятни и полезни действия са добри. Всички те повишават имунитета. Приятните емоции помагат да подобрите работата на целия организъм и по-точно – на имунитета.
Това,което не трябва да правите и което в никакъв случай няма да повиши имунитета ви, е да пушите или да пиете алкохол.