Форевър Гинкго плюс – храна за мисълта

Forever Ginkgo Plus премахва всички оправдания като „забравих“ или „не ме подсетиха“. ФЛП ви предлага вълшебство от природата за бистро съзнание и остра мисъл. Възползвайте се!

Знаете ли кое е най-древното растение? Ето няколко жокера:
• Всяко дърво може да живее до 1000 години.
• Немският поет Гьоте го е възпял в поема.
• Китайският философ и религиозен водач Конфуций обичал да чете, да размишлява и да преподавана учениците си под клоните му.
• Японците го наричат “и-чо”, което означава “дърво с листа като патешко краче”.
• Будистките монаси го култивират в градините на храмовете си и го смятат за свещено.
• От хилядолетия то е една от най-популярните билки в китайската медицина.

Без съмнение вече сте се досетили, че става дума за гинко!   Гинко билоба е най-старият дървесен вид на земята. Учените смятат, че то расте на планетата ни вече 150-200 млн. години. Листата и плодовете му се използват от хиляди години като храна в Азия. Пренесено е в Европа през 18 век и днес е една от най-обстойно изследваните билки в света. Екстрактът от гинко билоба се извлича от листата на това удивително дърво и е известен със свойствата си да повишава пъргавината на ума, като подобрява оросяването на мозъка и крайниците. През последните 30 години над 300 изследвания дават клинични доказателства, че гинко предпазва и помага за преодоляването на много проблеми в организма. Освен че подобрява кръвообращението, гинко повишава ефикасността на метаболизма, регулира невропредавателите и осигурява по-добър приток на кислород в мозъка. Доброто оросяване на мозъка избистря ума, повишава концентрацията и повлиява положително върху краткосрочната и дългосрочната памет. Гинко често се употребява при лечение на страдащи от болестта на Алцхаймер и други симптоми на церебрална недостатъчност като: разсеяност, объркване, трудна концентрация, липса на енергия, депресивни състояния, замаяност, главоболие и шум в ушите.
Съставките на гинко имат благотворно въздействие върху различни видове дисбаланс в мозъка и организма като цяло. Стандартизираният екстракт от листата на това дърво възпрепятства производството на PAF (тромбоцито-активиращ фактор), който е често срещаналерген в човешкото тяло. Физическото натоварване, стреса и непълноценното хранене могат да стимулират прекомерно производство на PAF в организма, а то води до сгъстяване на кръвта и съсиреци. Те от своя страна могат да предизвикат сърдечносъдови и мозъчни проблеми, имунни и възпалителни заболявания.
В състава на гинко има две основни групи активни вещества – флавоноиди и терпен-лактони, сред които гинкоглиди А, В и С, билобалид, кверцетин и кемпферол. Изследванията показват, че гинкоглидите контролират алергични възпаления, астма и анафилактичен шок. Също така гинко билоба има силно антиоксидантно действие и допринася за запазването на очите, сърдечносъдовата и централната нервна система в добро състояние. Смята се, че тази билка отпуска свити кръвоносни съдове и контролира превръщането на холестерола в плака, която допринася за втвърдяването на артериите. Тя се използва и при третиране на други проблеми свързани с нарушено кръвообращение като: диабетична перифернасъдова болест, синдрома на Рейно, хемороиди и варикозни вени. Хора, претърпели инсулт или черепна травма, се повлияват добре при приемане на гинко. Клинични изследвания потвърждават, че древното дърво подобрява оросяването на ретината на окото и би могло да забави дегенерацията й. Също така е доказано, че старческата загуба на слуха се повлиява положително от него. Провеждат се и изследвания върху действието му за предотвратяване отхвърлянето на трансплантирани органи от организма.
Когато отделът “Изследване и Разработка” на Форевър Ливинг Продъктс обмисляше създаването на хранителна добавка с гинко билоба, целта им бе да съчетаят тази лековита билка с други като нея, за да получат синергичен ефект, или с други думи, съставките взаимно да подсилят благотворното си въздействие върху човешкото здраве. Билките, които експертите на ФЛП подбраха са гъби рейши, плодове от шисандра и коренът фо-ти. Резултатът бе Forever Ginkgo Plus – нашата уникална “храна за мисълта”.Макар и не така добре познати в Европа и Америка спътниците на гинко билоба в хранителната добавка на ФЛП са билки с дългогодишна история в Азия.

Гъби рейши
Ценени от китайската медицина, гъбите рейши се използват от много години като средство за подобряване на кръвообращението и поддържане на кръвоносните съдове в добро състояние. Официалното им название е Ganoderma Lucidum, а в Китай са известни под името “линг жи” и “чудодейна билка”. Това са редки гъби, които трудно се култивират, и в Азия се смятат за един от най-важните еликсири на Ориента.
Съставките в рейши се определят като вещества, усилващи защитните сили на приемния организъм, каквито има в Алое Вера и ехинацея. Гъбите съдържат полизахариди и тритерпеноиди, известни със свойствата си да стимулират имунната система. Комбинацията от съставките нарейши също така спомага за подобряване предаването на нервни импулси, подобряване на метаболизма, хормоналния баланс и доставянето на хранителни вещества и кислород до органите. В различни лабораторни изследвания е доказано, че полизахаридите в гъбите рейши потискат растежа на имплантирани туморни клетки. При третиране на вирусен хепатит те повлияват при симптоми като анорексия, безсъние и увеличаване на черния дроб. Рейши също така понижава нивото на липидите и холестерола в кръвта. Смята се за билка, намаляваща стреса, и като такава успешно се употребява при профилактика на стомашни язви и високо кръвно налягане. Гъбите рейши са полезни за ставите, повишават жизнената енергия, укрепват сухожилията и костите.

Плодове от шисандра
Шисандра е дървовидна лоза с ярко червени плодове. Тя расте в Китай, някои районина Русия и Корея. Китайското наименование на билката е “плод с пет вкуса”, тъй като тя е едновременно кисела, сладка, солена, люта и горчива. Счита се, че шисандра има адаптогенни свойства и засилва устойчивостта на организма към болести и стрес. Тя съдържа вещества, наречени лигнани, за които се смята, че допринасят за възстановяване на тъканта на черния дроб, увредена от вирусен хепатит и алкохол. Лабораторни изследвания показват, че шисандра може да повишава издръжливостта, да дава сила и да намалява чувството за умора. Смята се, че плодовете на тази билка имат и антиоксидантни свойства и също така защитават мозъчните клетки.

Корен фо-ти
Традиционната китайска медицина използва билката фо-ти за лечение на слабост, преждевременно стареене, различни инфекциозни болести, ангина пекторис и импотентност. В родинатай я наричат “билка за дълголетие.” Тя съдържа глюкозиди, които обясняват благотворното й действие при стомашни проблеми и запек. Доказано е, че коренът на растението съдържа лецитин и триглицериди, благодарение на които понижава нивото на холестерола в тялото. Фо-ти също така намалява втвърдяването на артериите, стимулира имунната система и формирането на червените кръвни телца, има антибактериални свойства, успокоява нервната система и избистря зрението. Има свойството да изчиства бъбреците и черния дроб, които на свой ред пречистват кръвта и цялото тяло.
Сама по себе си всяка от съставките има внушителна репутация и би било трудно да се намери по-добър квартет от билки, способни да се допълват както взаимно, така и с другите вещества във Forever Ginkgo Plus. Истинска „храна за мисълта“!

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 33, октомври 2004