Магическият МСМ

Метилсулфонилметанът е органично, съдържащо сяра съединение, което естествено се среща в много плодове, зеленчуци, зърнени растения и животни - в това число и в човешкия организъм. Той представлява бяло кристално вещество без мирис и леко горчиво на вкус, с 34 процента съдържание на елемента сяра! Откривателят му Робърт Хершлър го е регистрирал със съкращението МСМ и това е наименованието под което се продава.

        МСМ поддържа здравето на съединителните тъкани като сухожилията, връзките и мускулите. Поради тази причина той е важен при такива състояния като артрит, бурсит, мускулни болки и др.

Какво представлява МСМ

Съединението оказва уникално въздействие върху телесните тъкан.

       То намалява налягането на клетките. Отстранявайки течностите и токсините, сярата влияе върху клетъчната мембрана.

        МСМ е органична форма на сярата, докато сулфитите в храните са неорганични. Сярата под формата на съединения играе роля за функционирането на редица органи и системи. Тя се съдържа в косата, кожата и ноктите и е компонент на голям брой аминокиселини. Например тауринът, който я съдържа, стабилизира мембраната на клетките.

        Сярата е шестият най-изобилен макроминерал в майчиното мляко и трeтият като процент в общото тегло на човешкото тяло!

        Скорошно изследване анализира натрупването на МСМ в мозъка след орално приемане. С помощта на мултинуклеарна магнитно резонансна спектроскопия беше наблюдавано ,че той пресича кръвно- мозъчната бариера в значителна концентрация. Резултатите показаха също, че МСМ се разпределя равномерно навсякъде в мозъка , включително и в мозъчния ствол , с еднаква концентрация в сивото и в бялото вещества. При продължително приемане МСМ поддържа постоянна концентрация в кръвта. При прекратяване на приема на МСМ 14 дни по късно средната концентрация постепенно намалявала през следващите 96 часа и след 5 дни вече можели да се открият само минимални остатъчни количества.

MСМ притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

      Това е демонстрирано при ин витро изследване, при което човешки неутрофили били изкуствено стимулирани така, че да произвеждат окислителни съединения като водороден прекис, супероксид и хипохлориста киселина. След като клетъчните линии били третирани с МСМ тези странични продукти във вид на свободни радикали намалели. МСМ прави клетъчните стени пропускливи, с което позволява на водата и хранителните вещества свободно да навлизат в клетките, а на отпадните продукти и токсините успешно да излизат от тях. Тялото използва съединението заедно с витамин С, за да изгражда нови здрави клетки, а МСМ осигурява еластичната връзка между клетките.

       Без достатъчни нива на това вещество организмът ни не може да създава качествени здрави клетки, което води до проблеми като загуба на еластичност, образуване на белези поява на бръчки, варикозни вени, втвърдени артерии, увредени белодробни тъкани, суха и напукана кожа, храносмилателни разстройства, ставни проблеми и неспособност за предпазване от алергични реакции.

      Затова за подпомагане изграждането на по-здрави клетки е добре да се приема МСМ в комбинация с витамин С. Във вътрешен план това означава по ефикасно отстраняване на токсините, намаляване на възпалението и болката. А външно резултатът се изразява в по мека гладка кожа и подобрена здравина на косата и ноктите. Kато доказан антиоксидант МСМ също способства за пречистване на кръвообръщението и освобождаване от токсините, попаднали в клетките. Той предпазва от действието на свободните радикали и чуждите белтъчини. Ето защо, за да поддържаме добро здраве и да позволим на тялото си да се самолекува е важно да приемаме допълнително МСМ. Организмът използува онова количество, което му е нужно и след 12 часа се освобождава от излишъка.

Клинични показания

Интерстициален цистит

През 1978г. Агенцията по храните и лекарствата в САЩ одобри използването на 50% разтвор на МСМ за вливане в пикочния мехур като терапия за този вид цистит. Д-р Стенли Джейкъб от университета в Орегон е първият прилагал лечение с МСМ особено за интерстициален цистит. Той наблюдавал ефикасността на МСМ включително и намаляването на болката и възпалението.

Алергичен ринит 

При едно изследване на 50 души със сезонен алергичен ринит са давали по 2600 мг МСМ в продължение на 30 дни. Макар че не били наблюдавани сериозни наблюдения в нивата на lgE в кръвната плазма алергичните симптоми силно намалели. До 7-мия ден се подобрили симптомите както в горния,така и в долния респираторен тракт, а до 14-тия ден значително се повишила енергията.

Химиопревенция

Това е понятие, което се отнася до предотвратяването или регресирането ( връщането назад) на растежа на туморите. В момента няколко химични вещества между който и МСМ , се проучват като потенциални диференциращи агенти. Наскоро ин витро изследване показа,че МСМ и аспиринът предизвикват терминална диференциация, като използват зависими от СОХ механизми. Смята се, че тази независима от СОХ реакция е химиопревантивна, защото стимулира активиране на генни функции, водещи до диференциация и с това унищожава способността на клетките да се размножават.

Автоимунни заболявания 

При едно изследване върху лабораторни плъхове проявяващи спонтанна лимфопролиферативна автоимунна болест – изразяваща се в размножаване на лимфните клетки се установило, че животните приемали орално МСМ имали значително по малко увеличаване на лимфоидните органи – далака тимуса и лимфните възли и отслабване на реакцията с антинуклеарни антитела в сравнение с тези, които пиели само вода без МСМ.

Артрит

В Орегонския университет за здравни науки бяха проведени артритни изследвания върху мишки. Тези които получавали МСМ “нямали никаква дегенерация на ставния хрущял” за разлика от другите. Остеоартритът, ревматоидният артрит и мускулните болки се поддават на орално лечение с МСМ. Ефектът му може да се подпомогне с консумирането на пресни плодове.

Други клинични показания

    МСM e използван клинично за лечение на такива проблеми като хъркане, склеродермия, фибромиалгия и системен лупус еритематозус. Едно непубликувано двойно-сляпо изследване на употребата на МСМ при дегенеративен артрит установи, че при приемане на 750 мг. пациентите показвали 80-процентно подобрение след 6 седмици, сравнено с 20-процента при контролните участници, които приемали плацебо. Освен споменатите МСМ може да има и други бъдещи употреби.

    Д-р Стенли Джейкъб смята, че “повечето хора страдат от недостиг на сяра”. От нея зависи и производството на инсулин. Много витамини съдържат или се нуждаят от сяра. Някои изследователи смятат, че в бъдеще МСМ ще намира приложение и срещу множество състояния, между които и алергиите.

Кремове за спортисти и болки в ставите

МСМ за облекчаване на болките и възпалението

    

   Близо половината от общото количество сяра в организма е концентрирано в мускулите, кожата и костите.

     Една от най-съществените употреби на МСМ като хранителна добавка е за облекчаване на болката и възпалението. Когато клетките на твърдата съединителна тъкън се подуят и възпалят, това поражда натиск и болка. И тъй като МСМ е способен да възстановява еластичността и пропускливостта на клетъчните стени, по-лесното преминаване на течностите през тях спомага за изравняване на натиска и намаляване или елиминиране на източника на болката. Създава се възможност за излизане на вредните субстанции като млечна киселина или токсини от клетката и за навлизане в нея на полезни хранителни вещества. Това предотвратява акумулирането на налягане във вътрешността на клетките и възпалението.

     МСМ е показал забележителна способност да намалява и премахва болезнеността и спазмите на мускулатурата както при възрастни хора, така и при спортисти. Приеман в комбинация с глюкозамин и хондроитин, които са ключови за регенерацията на хрущялите, МСМ облекчава болката и допринася за обновяването на износената или увредена хрущялна тъкан в ставите, връзките и сухожилията с гъвкави и здрави клетки


За красотата на кожата, косата и ноктите

     Наричат сярата природния “минерал на красотата”, защото е жизнено необходима за поддържане на гладка и лъскава коса и на перфектна свежа кожа.

     Тя е нужна за формирането на колагена и преобладава в състава на кератина – твърдо белтъчно вещество, съществено за здравето и външния вид на кожата, ноктите и косата.

     МСМ подобрява гъвкавостта и еластичността на кожата и стимулира регенерацията и. Ако при производството на нови клетки в организма липсва достатъчно сяра, те ще бъдат нееластични, което ще допринесе за появата на бръчки, напукване и неприятни за окото белези. Когато в новите клетки присъства достатъчно количество сяра, кожата е по-мека, гъвкава и гладка. МСМ набавя тази сяра.

    Акнето, включително и розацеята се повлияват благоприятно от приемането на добавки с МСМ. За заздравяването на кожата са нужни достатъчно сяра и витамин С. Без тези вещества новообразуваните тъкани оставят изпъкнали, непривлекателни белези. Понеже МСМ прави кожата по-гъвкава и пропусклива, той може да способства и за предотвратяване на образуването на мехури, както и за по-бързото възстановяване от слънчево изгаряне или увреждане на кожата от вятъра.

     При употребата на добавки с МСМ ноктите не само, че растат по-бързо, но и стават по-здрави и неподатливи на нацепване и чупене.

     Ефектът от приемането на добавки с МСМ върху състоянието на косата и ноктите бил изследван в рамките на 6-седмично двойно-сляпо пилотно изпитание върху 21 участници( 5 жени и 16 мъже ). Те били разпределени по случаен признак в две групи, които приемали дневно по 3000 мг МСМ и съответно плацебо. Измерена била дължината, блясъкът и дебелината на косъма в началото и в края на изследването. Онези участници, които приемали МСМ, демонстрирали значимо подобрение на здравето на косата и ноктите, докато при другите нямало никаква или почти никаква промяна. Най-изразената разлика била по отношение на дължината и лъскавината на косата. Ноктите също станали значително по-здрави и с подобрен външен вид. Цялостното подобрение било 80 процента даже при това кратко изпитание. Козметолозите буквално можели да различат кой е вземал МСМ само по външния вид на косата в края на изследването.

Напитка за поддържане на здрави стави

Алергии, токсини и паразити

​     Важно е клетките да бъдат меки и пропускливи, за да позволяват на токсините, алергените и чуждите субстанции по-лесно да бъдат изхвърляни от организма. Когато това е така, много токсини могат да бъдат отделяни чрез потните жлези, което снема част от натоварването от черния дроб и бъбреците. МСМ не лекува алергиите, но приемането му е в състояние да намали симптомите чрез по-бързо отстраняване на алергените от тялото. Дори реакциите на ухапване от насекоми и контакт с отровни растения са по-малко тежки, ако се вземат добавки с МСМ. Витамин С подобрява допълнително този ефект, защото може да понижи нивата на хистамина.

     МСМ е показал и отлично антипаразитно действие срещу трихомони, ламблии, глисти, острици и други чревни паразити.

     Когато те се прикрепят към чревната лигавица, могат да живеят, да ограбват хранителните вещества от организма и да се възпроизвеждат неопределено дълго време. МСМ ги потиска, като им отнема рецепторните точки, към които се прикрепят върху лигавицата. Тогава те просто се изхвърлят от тялото. Същото важи и за хранителните алергени. МСМ покрива лигавичните повърхности и окупира местата за свързване, които иначе биха могли да се използват от тези алергени.

     Той може да се свързва и с опасни вещества, като ги свежда до безвредни съединения, които после се елиминират от тялото. Това благоприятства нормалното храносмилане и усвояване на хранителните вещества, позволявайки на организма да извлече максимална питателна стойност от храните, които иначе биха предизвикали реакция.

     Хора с алергии към определени продукти съобщават за подобрена или изцяло възстановена поносимост към тях, когато приемат добавки с МСМ. Здравите и еластични тъкани на дебелото черво заедно с подобреното храносмилане могат също така да облекчат и запека.

Диабет

     Сярата е и компонент на инсулина – хормона който регулира въглехидратната обмяна и недостигът и може да доведе до намаленото му производство. Възможно е също дефицитът на бионалична сяра да направи клетките толкова нееластични и непропускливи, че да станат неспособни да абсорбират ефикасно захарта от кръвта, поради което нивата и се повишават. Изследванията показват, че редовното приемане на добавки с МСМ, които подобряват пропускливостта на клетките, би могло да подпомогне балансирането на кръвната захар и да даде възможност за нормализиране на претоварения панкреас.

Дозировка

​      Оралното приемане на МСМ най-често е в рамките на 1000-6000 мг/ден.

      Разбира се, оптималната дневна дозировка зависи до голяма степен от телесното тегло и възрастта, а така също и от тежестта и естеството на евентуалните симптоми, които говорят за недостиг. При приемането на МСМ трябва да се пие повече вода – а да не забравяме и витамин С, който усилва ефекта му.

      Ако не можете да вземате МСМ, добри хранителни източници на сяра са например слънчогледовите семки, чесънът, лещата, соята и киселото мляко.

Защо е нужно да приемаме добавки?

     Тъй като сярата присъства във всяка клетка на всяко живо общество, може да изглежда, че си набавяме достатъчно от този крайно важен минерал от хранителни източници и не би трябвало да се нуждаем от добавки. Но в много от случаите съвсем не е така.

      Червеното и бялото месо, рибата, яйцата и непастьоризираните млечни продукти са основните източници на сяра в храната, но често тяхното избягване или ограничаване е препоръчително.

      Вегетарианците и най-вече тези, които не ядат яйца, са особено силно застрашени от недостиг на сяра. Растителните клетки наистина съдържат сяра, но не в обилни количества, и освен това голяма част от съединението МСМ, което присъства в непреработените храни се загубва при миенето и приготвянето. И, разбира се, нивата му се понижават значително с възрастта.

      Състояния, за които има данни, че са податливи на лечение с МСМ:- Акне ; Алергии ;Артрит ; Астма ;Артроза; Гъбични инфекции с кандида ; Диабет ; Запек ; Мигрена ; Мускулни болки и спазми ; Натрупване на токсични вещества ; Паразити ; Увреждане и стареене на кожата ; Храносмилателни смущения ; Хронична умора ; Чупливи нокти и коса ( включително и косопад) ; Язви

Усмихната възрастна двойка

Разгледайте нашата патентована комбинация от Алое вера, МСМ, Витамин С, глюкозамин и хондроитин

​Разгледайте специално разработения​ крем с алое вера и МСМ за облекчаване на болки в ставите и мускулите

Scroll to Top