Полезните Омега-3 мастни киселини

Най-добрите Омега 3 мастни киселини на пазара

               Ако следите медицинските новини от света , не може да не сте забелязали, че всички говорят за омега-3 мастните киселини. Оказва се, че те са необикновено полезни за сърцето, мозъка и ……практически за всички системи на нашия организъм. 

          Това е така, защото тези вещества помагат за овладяване на възпалителните процеси и така стават преграда пред сериозните заболявания и увреждания – артрит, диабет, сърдечно-съдови болести, Алцхаймер и много други. 

         Тези мастни киселини са жизненоважни структурни елементи на клетките и са необходими за:


- поддържане на хормоналния баланс
- развитие и функциониране на мозъка и нервната система
- имунитет
- здрава кожа,коса и нокти
- предпазване от мигрена и бъбречни заболявания
- енергия
- забавят атеросклерозата
- контролиране на възпалителните процеси
- контролиране нивата на холестерола в кръвта и мазнините в тялото.

        Промяната в начина на хранене през последните десетилетия включва все повече нездравословни наситени мазнини, които се съдържат в месото, млечните продукти и обработените храни. Това увеличение е за сметка на незаменимите мастни киселини и може да се окаже фактор за много проблеми, включващи хронични възпалителни заболявания като астма, сърдечни заболявания, чревни възпаления, екзема и артрит. Сред симптомите, свързани с недостиг на незаменими мастни киселини, са суха кожа, забавена обмяна на веществата, умора, жажда, умствени проблеми, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите в кръвта, възпаления, предменструален синдром, ставни болки, задържане на вода, изтръпвания на ръцете и краката, забавен растеж и способност за учене, слаба памет и лоша координация.

Кои храни са най-добри източници на тези есенциални мазнини?

      На първо място това е тлъстата риба. Една порция (около150гр) сьомга съдържа 1г. от полезните мастни киселини, което е препоръчителната дневна доза. 

      Същото количество можете да си набавите и от рибата тон, но само от прясната, както и от пъстървата и сардината.

     При някои от тези риби обаче – като сьомгата и тона – съществува реална опасност покрай полезните мазнини да погълнем и неприемливо големи количества живак, с които изобилства световният океан (тази опасност се избягва,когато маслото от сьомга се взема под формата на капсули, в които всички токсични вещества са премахнати).

      Дивечът също е богат на омега-3 мазнини.

      В млечните продукти и в яйцата също се намират известни неголеми количества. Така например, за да си набавим необходимият ни 1г дневно, трябва да изядем около 20 яйца.

Какви ползи има от омега 3 мастните киселини за здравето на човека

Как стои въпросът с вегетарианците?

        Много вегетарианци си мислят, че като наблягат на орехите, лененото семе или конопеното олио си набавят необходимите количества омега-3 мазнини. Това е така, но не съвсем!

         В изброените вегетариански храни не се съдържат два вида от тези мазнини – ЕПА (ейкосапентапеларгонова киселина) и DHA (докосахексапеларгонова киселина), а само те се усвояват директно от нашия организъм. Другите разновидности трябва да се преработват и като резултат усвоените количества са много по-малки от очакваното. Единствено сигурното решение на проблема засега е да се консумират хранителни добавки съдържащи омега-3 мастни киселини..

        Досега не са открити хранителни добавки съдържащи омега-3 мастни киселини, които да сa замърсени с живак. Много важно е да се знае, че омега-3 мастните киселини трябва задължително да се приемат с някакъв антиоксидант (вит.А, Е,С) за да се предпазят мазнините от окисляване.

Помагат ли тези мастни киселини при депресия?

       Мастната материя, от която е изграден нашият мозък, се състои именно от омега-3 мастни киселини. Изследванията показват, че приемането на тези киселини в оптимални дневни дози помага за облекчаване на депресивните състояния. Това не означава, че трябва веднага да изхвърлите лекарствата, които лекарят ви е предписал. Омега-3 мазнините само засилват ефикасността на антидепресантите, но не могат самите те да подобрят вашето настроение.

Може ли с помощта на тези мазнини да спрем възпалението на ставите или артериите?

        Възпалението си е възпаление, независимо от това къде възниква. Затова средството, което ще облекчи болезнените ви стави, може да бъде полезно и за сърдечно-съдовата ви система. Специално по отношение на сърдечните проблеми изследванията показват, че омега-3 мастните киселини са полезни по няколко начина:

  • Намаляват опасността от нарушен сърдечен ритъм
  • Забавят натрупването на плаки в артериите
  • Понижават количеството на триглицеридите и
  • Понижават кръвното налягане

Трябва ли да даваме омега-3 хранителни добавки и на децата си?

       Макар, че децата се нуждаят от по-малки количества от тези мазнини, съобразно с телесното им тегло, ползата и за тях от омега-3 мастните киселини е несъмнена.

       Според авторитетни проучвания, оптималното развитие на мозъка, нервната система и ретината на бебетата може да се повлияе благоприятна от редовния прием на тези две киселини. Може дори да се говори за дългосрочно влияние върху поведението и способността на учене на децата. Ето защо те се препоръчват на бременни жени и новородени.

        Нови изследвания доказват, че при деца, страдащи от ADHD (заболяване свързано с хиперактивност и неспособност за съсредоточаване), аутизъм, депресия, дислексия и диспараксия, концентрацията на киселината DHA е значително по-ниска от нормалното.

         Разумно е така да подбирате дневното меню на децата, че те да поемат с храната възможно по-редовно и омега-3 мазнини. За децата, които обичат риба това няма да бъде никакъв проблем, но все пак трябва да се има в предвид, че в рибите богати на омега-3 киселини се съдържа и голямо количество живак. Децата могат да вземат без никакъв проблем и хранителни добавки съдържащи омега-3 мастни киселини. Дневната доза е половин грам омега-3 мастни киселини дневно.

Да погасиш огъня.

         Тъй като рибеното масло потушава възпаленията, може да се нарече природен пожарникар. Рибените масла оказват огромна полза при широк кръг заболявания – много от които са причинени от хронични възпаления.

Горещ въпрос ?

       Как може едно толкова просто нещо като омега-3 мастните киселини да помага за лечение на възпаленията?

       Възпалението е химически огън. Затова причинява зачервяване, подуване, чувствителност и болка. Някои огньове горят бързо и буйно, а после угасват. Такъв тип е възпалението при острите фибрилни болести, когато температурата изведнъж се покачва, а след това спада; или при нараняване, когато раната или синината се подува и после зараства.

       Други огньове са като горещо легло от пепел, постоянно излъчващи горещина, никога неугасващи напълно. Такъв тип е реакцията, причинявана от хроничните автоимунни болести като артрит и астма. Възпалението е като комплексна реакция на някакъв вид вреда, нанесена на тялото – от бактерии, вируси, токсини или отпадни продукти от обмяната на веществата. И то включва поредица от реакции и химикали.

      Възпалителният процес включва клетки, наречени тромбоцити, бели кръвни клетки и макрофаги, които са предназначени да убиват бактериите, като буквално ги изяждат. Имунната ни система се нуждае от възпаленията, за да подпомогнат заздравяването на раните и борбата с болестите. Но понякога процесът става неуправляем или се обърква.

      Тук на помощ идват есенциалните масла и по специално рибеното. Тези масла съдържат есенциални мастни киселини, наречени омега-3.

Храни богати на Омега 3 мастни киселини

      През последните 10 години са проведени близо 5000 изследвания за ползите от омега-3 при всички болести: от сърдечни до рак, псориазис, автоимунни смущения, дори бъбречни болести. Дефицитът на ЕПА (ейкосапентапеларгонова киселина) или DHA (докосахексапеларгонова киселина) се проявява чрез алергии, възпаления и суха кожа. Продължителният дефицит може да доведе до сериозни автоимунни заболявания. Ето някои примери:

Артрит : Рибеното масло обръща хода на много случаи на артрит или на подобни състояния като лупус и болест на Щил, форма на ювенилния артрит. Изследване в «Анали на ревматологията» установи, че пациентите лекувани с омега-3 мастни киселини показват значително подобрение на симптомите, а след около година драстично намаляват лекарствата си.

Астма : В «Международни архиви за алергия и приложна имунология» беше публикувано изследване на ефекта от омега-3 мастни киселини върху астматици за период от една година. След 9 месеца белодробната функция на пациентите се подобрила с 23%, а при вземащите плацебо разликата била незабележима.

Стомашни възпаления : Рибените масла действат благотворно при улцерозен колит и болест на Крон. Италианско изследване установи, че капсули омега-3 мастни киселини, които преминават през стомаха , без да се разтворят и стигат до червата напълно запазени, значително облекчават симптомите на стомашните възпаления. Наблюдава се подобрение и на клетките на дебелото черво. Кървенето намалява, както и подуването на корема и болките.

Сърдечни болести : Рибеното масло има подчертано добър ефект при сърдечно заболяване. В 172 центъра в Италия за период от 4 години са проследени 11 323 пациенти, преживели миокарден инфаркт. Сравнени са ефектите на 1 грам дневно омега-3 полиненаситени мастни киселини с 300 милиграма витамин Е дневно, поотделно и в комбинация.

         Рибеното масло не помага само на астматиците, а при повечето възпалителни състояния . Примерно лупус, артрит и други ревматични болести, склеродермит, болест на Рейно и автоимунен тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза). 

         Никой не знае със сигурност какво предизвиква тези болести, макар че вирусите са едно от възможните обяснения. Каквато и да е причината, изследванията са установили, че нивата на есенциалните мастни киселини на пациентите са понижени. Нашите тела почти без никакво усилие усвояват омега-3. Всяка друга мазнина се нуждае от ензими, които да я активират. С рибеното масло не е така.

          Тайната на омега-3 е, че с времето те се натрупват. Ако години наред сте поемали с храната достатъчно омега-3, ще имате съответно богати запаси от есенциални мастни киселини в клетките. Но ако храната ви е била бедна и организмът е бил принуден да използва други мазнини, ще ви е нужно време , докато възвърнете баланса си.

          Омега -3 са пожарникарите от древните океани – те могат да сътворят чудеса, а единственото нещо , което се изисква от вас, е търпение и време.

РЕЗУЛТАТИТЕ СА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ !

Най-балансираната хранителна добавка омега-3 есенциални мастни киселини

1. При самостоятелно приемане на витамин Е не е наблюдаван лечебен ефект.

2. Има категорични статистически доказателства за ползата от омега-3 полиненаситени мастни киселини . Общата смъртност при приемалите тези мастни киселини намалява с 21% (р-0,01).

3. Анализът установява, че това се дължи до голяма степен на намаляване на внезапната сърдечна смърт при пациентите, преживели миокарден инфаркт и приемали 1 грам омега-3 полиненаситени мастни киселини дневно. Колкото по-дълго се приемат мастните киселини омега-3, толкова повлияването е по-голямо. Към края на 42-я месец намалението на внезапната смърт достига впечтляващите 60% !!!

4. Благотворният ефект се изявява още в първите месеци от приема на омега-3 полиненаситени мастни киселини .

5. Основният им механизъм на действие е намаляване на електрическта нестабилност на сърцето. Този ефект на омега-3 полиненаситени мастни киселини е уникален! Както отбелязва проф. Хайнц Руп “Ние не разполагаме с друга стандартна терапия, която директно повлиява този важен механизъм за настъпване на внезапна смърт – електрическата нестабилност на миокарда. ”Умерено количество омега-3 полиненаситени мастни киселини намалява триглицеридите и лошия холестерол, които са рискови фактори за сърдечните болести.

*Данните са изнесени през есента на 2004 г. на форум на кардиолозите в София.

Кръвно налягане : Рибеното масло намалява високото кръвно. Изследване през 1990г в «Американското списание за хипертония»показва, че при пациенти с хипертония омега-3 мастните киселини намаляват кръвното и нивото на триглицеридите и удължава времето за образуване на съсирек. Омега-3 полиненаситените мастни киселини не само пречат на възпаленията, но може да разрежда кръвта както това прави аспиринът – само че по-добре.

Рак : Рибеното масло е абсолютно необходима хранителна добавка за пациентите с рак. Раковите клетки могат да се разпростират и растат, като предизвикват възпаление. Есенциалните мастни киселини забавят разрастването на рака, като пречат на злокачествените клетки да функционират ефикасно. В едно изследване е установено, че увеличените омега-6 мастни киселини в червените кръвни клетки значително намаляват риска от рак на простатата, предпазва от рак на дебелото черво и потиска развитието на рак на гърдата.

Диабет : Рибеното масло предпазва кръвоносните съдове от увреждане, което е толкова характерно за диабета и което често е първопричина за много от пагубните усложнения на тази болест – от бъбречна недостатъчност до гангрена и сърдечни болести. Есенциалните мастни киселини подобряват дейността на инсулина и намаляват образуването на кръвни съсиреци.

Предменструален синдром : Изследване в Дания на 181 здрави жени между 20 и 45 г. установи, че менструалните болки са значително по-силни при жените, чиято храна не съдържа достатъчно омега-3 мастни киселини или в чиято кръв съотношението между омега-3 и омега-6 киселини е неблагоприятно.


Брой 38 /март 2005 ФЛП

Scroll to Top