Форевър Лициум плюс – невероятният антиоксидант

Лициум

​    Плодът на лициума (Lycium barbarum и Lycium chinense) е ценно ободряващо средство, използвано от векове в традиционната китайска медицина като тонизиращо средство за черния дроб и бъбреците, аналгетик при болки в гърба, краката и стомаха, за подобряване на зрението, понижаване на кръвното налягане и холестерола, при диабет и туберкулоза.

    Lycium barbarum е широколистен храст, срещащ се в Северна Азия и разпространен в цял Китай, Тибет и централна Монголия. Плодът на лициума е оранжево-червен и се събира както от диви, така и от култивирани растения. Изсушава се, докато обвивката му се набръчка, но остава мек. Повечето от отглежданите в САЩ растения са от вида Lycium barbarum. Те са и по-подробно изучени. В плодът на лициума се съдържат изключително разнообразни полезни вещества.

    През 1988 г. Пекинският изследователски институт в областта на храненето провежда подробен химически анализ на състава на лициума. Откритията им са потресаващи. Оказва се, че плодовете му съдържат над 18 аминокиселини, сред които аспартова киселина, пролин, глутаминова киселина, аланин, аргинин, серин и много други. Пропорционално, това е шест пъти повече от аминокиселините в пчелния прашец.

    В лициума също се откриват 21 микроминерала.  

​     Друга важна съставка е бета каротина (около 8 mg/100 g – повече отколкото се съдържа в морковите!). Съществено е, че този бета каротин е в лесно усвоима от организма форма.

     Най-впечатляващото откритие в това изследване е наличието на 500 пъти повече витамин С отколкото в портокалите.

     Сред другите съставки на лициума са пигменти, бетаин, полизахариди, витамини В1, В2, В6 и Е, никотинова киселина, въглехидрати, скополитин, таурин и у-аминобутанова киселина, канелена киселина, мазнини и протеини.

     Освен вече споменатите приложения в родината му Китай, лициумът също така е познат и на западната медицина. Плодовете му се използват за подсилване и регулиране на имунните функции, като средство, забавящо процесите на стареене, за намаляване на липидите в кръвта, като противотуморно средство, за стимулиране на естрогените, за понижаване на кръвната захар и за повишаване на броя на белите кръвни телца.

​     Лициумът е известен и със свойствата си да подобрява зрението, както и цвета и вида на кожата. Освен това, тойима силен антиоксидантен ефект.

     Традиционната му употреба се свързва със симптоми като обща слабост, виене на свят, понижена енергия, замъглено зрение, халюцинации и сексуални разстройства, леки форми на диабет и бучене в ушите, белодробни заболявания.

     Редица изследвания подкрепят практиката за използване на лициума за подобряване на зрението. Витамин А от бета каротина играе ключова роля за поддържане на добро зрение и в частност нощното виждане.

     Витамин А се свързва и със здравето на кожата, тъй като стимулира растежа на основния слой кожни клетки както външно, така и вътрешно – лигавицата на носа, очите, чревния тракт, дихателните повърхности и пикочния мехур. Предварителни проучвания върху животни показват също и антимутагенни, хипогликемични, хиполипемични и хипотензивни свойства, всички допринасящи за подмладяване и здрава кожа. Тези опитни резултати са накарали редица компании да включат плода на лициума в козметичните си продукти за поддържане на кожата. Свойствата му го правят популярен при лечение на вътрешни и външни кожни проблеми като изгаряния, измръзвания и язви.

     Licium barbarum има свойството да повишава драстично серумните нива на мощния антиоксидант супероксидна дизмутаза (superoxide dismutase - SOD) и на хемоглобина, като същевременно намалява количеството на липидния пероксид (lipid peroxide). Клинично изследване на хора, приемащи лициум показва повишение на SOD с 48%, на хемоглобина с 12% и спадане на нивата на липидния пероксид (основен причинител на стареенето) с впечатляващите 65%.

     Според доклад на Държавната научна и технологическа комисия на Китай, лициумът съдържа съединения, известни като “лициумни полизахариди” с широк спектър от полезни свойства за здравето, включително антиоксидантен и имуномодулиращ ефект. Тестовете с хора при орално приемане на плодове от лициум показват по-добро функциониране на имунната система. При изследване върху пациенти болни от рак, лициумът предизвиква повишаване както на степента на лимфоцитна транформация, така и на броя на белите кръвни телца (два индекса за оценка на имунната функция).

Женско биле

​    Счита се, че женското биле (Glycyrrhiza glabra), известно и като “сладък корен”, е най-широко използваната билка в китайската медицина. Навлиза в Европа след 1400 г., когато започва да се отглежда в Средиземноморието. Типично се среща в централна и югозападна Азия.

    В състава на женското биле влизат над 150 химически съединения с благотворно влияние при възпаления, треска, рани, язви, болки в гърлото и кашлица. Въпреки че се използва за конкретно лечение на различни болести, значително по-често се употребява като допълваща билка в безбройни рецепти, а главната му функция е да провокира най-доброто въздействие на другите билки, което го прави отличен спътник на Lycium barbarum.

    ​Екстракти от корен на женско биле се използват не само за лечение, но и като ароматизатор в множество храни и бонбони. Намират приложение и в капки и сиропи против кашлица, в тонизиращи и слабителни средства, както и препарати против пушене. От него се прави и чай, а в САЩ основно се ползва за ароматизиране на тютюн.

   Тъй като женското биле има сходни свойства с два хормона, произвеждани от организма – кортизон и естроген, то стимулира центъра, произвеждащ хормони противодействащи на стреса. В билката се съдържат и група глюкозиди, подобни на естествените стероиди в организма, които отчасти обясняват защо е толкова полезна при проблеми с надбъбречната жлеза, като например адисоновата болест. 

​    Женското биле се слави и като много добро средство при всички видове стомашни и чревни язви, възпаления на белите дробове, настинки и грипове.

    Билката е ефективно и леко слабително, а в комбинация с джинджифил, градински чай или подбел, действа добре за облекчаване на сухо или възпалено гърло. В някои държави женското биле е използвано и при лечение на раково болни. Трябва да отбележим, че макар и много полезно, женското биле не се препоръчва на всеки.

     Количеството в една таблетка Forever Lycium Plus е едва 37.5 милиграма, а препоръчителната дневна доза е 3 таблетки, т.е. по 112.5 милиграма. Големи количества (повече от 3 грама дневно при продължителна употреба) трябва да се избягват от хора с високо кръвно налягане или със засилена функция на надбъбречната жлеза.

     Ако използвате стероидни лекарства, страдате от жлъчни и чернодробни заболявания, цироза, или сте бременна, посъветвайте се с лекар, преди употреба.

     Флавоноидният извлек от женско биле, който можете да откриете във Forever Lycium Plus, представлява концентрирана форма на биофлавоноиди от женско биле. Произвежда се по патентован процес, отстраняващ по-голямата част от глициризина – много сладък компонент на женското биле с нежелателни странични ефекти.

     Съвременните проучвания показаха, че биофлавоноидите на женското биле са сред най-силните антиоксиданти открити до момента.

     И така, Forever Lycium Plus е силен тоник, добър източник на фито-хранителни съставки, изключително ефективен антиоксидант. Отразява се добре на зрението, кожата, черния дроб, бъбреците и сърцето. Помага за предотвратяване на очни и нервни заболявания на диабетична основа и намалява вредните последици от химиотерапия и лъчетерапия.

БИБЛИОГРАФИЯ:Natural Pharmacy Newsletter, Virgo Publishing Inc.Special Health Advisory on Immunity and Aging: New Discovery on the Chinese Wolfberry, Dr. Gary Young (1988)

 Информационен бюлетин на ФЛП бр.8 / 2002г.
Scroll to Top