Какво трябва да знаем за пчелното млечице?

     Пчелното млечице е основната храна за развиващите се ларви в кошера. Пчелите-дойки поглъщат прашец и нектар и отделят пчелно млечице от специални жлези на главите си. То представлява нещо като пчелна кърма. Всички ларви се хранят с млечице в продължение на три дни, но след това огромна част от тях, чиято съдба е да бъдат пчели-работнички, биват „отбити”. Само онези от тях, които ще стават пчели-майки, продължават да се хранят с тази „супер-храна”.

      Питателната диета, съставена предимно от пчелно млечице, превръща пчелите-майки във високопродуктивни същества, които през своите 5 до 7 години живот ежедневно снасят яйца, надхвърлящи собственото им тегло. За сравнение, стерилните пчели-работнички се хранят с обикновен мед и живеят само 7-8 седмици. Царицата на кошера е с 40% по-едра и 60% по-тежка от работничките, благодарение на пчелното млечице, с което се храни.

      За разлика от останалите пчелни продукти, млечицето не се произвежда в големи количества и трудно се събира. Полезните му свойства са познати на човека от древността. В китайската народна медицина е известно като „императорска храна” и се смята, че удължава живота, предотвратява болести и връща младежката жизненост на възрастните. От векове пчелното млечице се използва за омекотяване на кожата, премахване на бръчки, лечение на екземи и дерматит.

      Прясното пчелно млечице се състои от около 66% вода, 13% протеини, 15% въглехидрати, 5% мазнини и 1% минерали. В протеиновата част от него откриваме 18 аминокиселини, плюс нуклеиновите киселини (ДНК и РНК), както и уникален протеин, наречен роялизин. Въглехидратите са предимно фруктоза и глюкоза, а мазнините представляват сложна смес от полиненаситени, мононенаситени и наситени мастни киселини, сред които са незаменимите линоленова и алфа-линоленова.

     Въпреки че пчелното млечице е балансирана, питателна храна, то обикновено не се приема в количества, надхвърлящи 1-2 грама дневно. Водно- и мастноразтворимите съставки на млечицето съдържат многобройни компоненти в малки количества, които все още не са идентифицирани изцяло. Смята се, че те са специалните хранителни вещества, които превръщат обикновените ларви в пчели-майки и удължават живота им.

  • ​Пчелното млечице съдържа витамини А, С, D, Е и К. Богато е и на витамини от В комплекса (В1, В2, В3, В9 и РР). То е особено богато на пантотенова киселина (витамин В5), която е особено важна за човешкия организъм, и по-специално за синтеза и обмена на протеини, мазнини, въглехидрати и няколко хормона. Недостигът й може да причини умора, главоболие, горни дихателни инфекции, чувствителност към инсулина, безсъние, гадене и нервни разстройства.
  • В пчелното млечице откриваме много естествени хормони, сред които е и тестостерона.
  • От 2 до 6,4% от теглото на прясното млечице се състои от мастната 10-хидрокси-2-деценова киселина (HDА).
  • Съдържа активни ензими и малки количества флавоноиди и фитостероли от прашеца, от който се синтезира. В естествения му състав откриваме и мощния антиоксидант р-хидроксибензоат (по-познат като метилпарабен), чиято синтетична форма се използва като консервиращ агент в козметичните продукти.
  • В състава на пчелното млечице влизат и всички осем основни аминокиселини, плюс десет второстепенни.
  • В него откриваме още минералите калций, мед, желязо, фосфор, калий, силиций и сяра, а също и лецитин, колаген, гама глобулин и ацетилхолин. Последният играе важна роля за функционирането на целия организъм, тъй като провокира отделянето на адреналин.

     Благодарение на богатия си състав, пчелното млечице подобрява обмяната на веществата, което обяснява високите нива на енергия и бързото възстановяване след умора при употребата му. Редовният прием може да повиши работоспособността, да намалява отпадналостта и умората, да увеличава масата на тялото, да ускори растежа и да подобри апетита и съня. Смята се също така, че създава бодрост, настроение и прилив на сили, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене. Този високохранителен и лесно усвоим от организма здравословен коктейл помага за възстановяване на клетките, въздейства благоприятно върху кожата и повишава имунната защита.

     Подходящо е за намаляване на стреса и напрежението преди менструация. Научни изследвания доказват, че приемането на пчелно млечице понижава нивата на лошия холестерол в организма.

     Всички тези благотворни въздействия върху човешкото тяло се дължат на богатството от полезни съставки в пчелното млечице. Ето как науката обяснява действието на някои от тях.

     Хидрокси мастните киселини, към които спада HAD, са „хигроскопични”, което означава, че поемат вода и се свързват с нея. Така тази характерна за млечицето мастна киселина доставя вода в клетките на кожата и я задържа в тях, а знаем, че за младия и жизнен вид на кожата хидратацията е особено важна. Киселината HDA има също и антибиотични свойства и успешно атакува някои бактерии.

     Пчелното млечице съдържа и други късоверижни наситени мастни киселини, които обуславят неговите антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства. Протеинът роялизин дори в ниски концентрации е доказано по-ефективен от фармацевтични антибиотици срещу 18 вида грам-положителни бактерии. Твърде вероятно е той да е част от системата, която защитава пчелите от бактериални нашествия.

     Пчелното млечице се употребява успешно и при язви, тъй като пантотеновата киселина, фитостеролите, биофлавоноидите, късоверижните мастни киселини и ензимите имат благоприятно въздействие върху тези състояния. По подобен начин може да се смята, че хормоните, ацетилхолина и отново пантотеновата киселина в състава му допринасят за репутацията му на еликсир на младостта.

     Пчелното млечице се съчетава синергично и с други пчелни продукти. Заедно с прополис и мед е ефикасно при вирусни инфекции и язви. Комбинирано с пчелен прашец, млечицето предлага високо усвоими и изцяло натурални мултивитамини – особено полезни за млади, възрастни или болни хора, които не могат да се хранят достатъчно.

Всяка таблетка Forever Royal Jelly (код 036) съдържа 250 мг пчелно млечице на прах. За оптимални нива на енергията препоръчваме да смучете по една таблетка два пъти на ден.

     Пчелното млечице е наистина „храна за императори”, както са казвали древните китайци. То е жизненоважна хранителна добавка за добро здраве, тъй като е богато на витамини и минерали, и съдържа всички незаменими аминокиселини, плюс още много полезни съставки. Затова, ако енергията не ви достига, или пък стресът ви идва в повече, ако искате кожата ви да сияе и да се чувствате по-млади, обърнете се към висококачествените и чисти продукти от пчелния кошер, които Форевър създаде за вас!

​​Ако този продукт ви е харесал, споделете го с приятели:)