Чудодейната молекула L-аргинин

АРГИ+ Ключ към свободно придвижване по хранителната скоростна магистрала

Хранителни добавки за спортисти с  L - аргинин

      Напоследък често споменаваме хранителната скоростна магистрала и колко важно е да подкрепяме компонентите ѝ, за да функционира тя оптимално. Върху тази „неофициална“ телесна система е изградена и концепцията на новия пакет с пет жизненоважни продукта за пълноценно хранене и жизненост Vital 5.

    А причината е, че именно тя пренася витамините, минералите, антиоксидантите, аминокиселините и другите кофактори и градивни елементи от приеманите храни и хранителни добавки до нашите органи, тъкани и клетки, за да работят те както трябва.

     Освен това магистралата отвежда отпадните продукти, които се образуват при клетъчния метаболизъм, за да бъдат изхвърлени от тялото. Или казано накратко – хранителната скоростна магистрала има пряко отражение върху здравето и жизнеността ни.

     Кръвообращението е една от основните системи в тялото и представлява незаменима част от хранителната магистрала. Без оптимално функциониращо кръвообращение, магистралата се задръства като пътна артерия в пиков час...  Хранителните вещества и отпадните продукти не могат да стигнат там, където трябва, чувстваме се вяли, отпаднали, а клетките ни не получават необходимото, за да ни поддържат в забързаното ежедневие.

​Арги+ е хранителна добавка с L-аргинин и витаминен комплекс,

​създадена за подкрепа на кръвообращението.

      Тя доставя оптимални нива от полунезаменимата аминокиселина аргинин, която тялото ни може да произвежда, но в недостатъчни количества, а съвременният ни начин на хранене не съумява да допълни до нужните нива. В тялото ни аргининът се преобразува в азотен оксид – ключова сигнална молекула, която помага на стените на кръвоносните съдове да се отпуснат.

      Нека си представим течност, преминаваща през притиснат маркуч или мека тръбичка. Дебитът през притиснатата част не би бил голям, ако налягането не е много силно. Но ако отпуснем напълно стените на тръбичката, течността би се движила свободно, без нужда от високо налягане. Именно така действа азотният оксид в кръвоносната система – отпуска стените на съдовете и така подобрява циркулацията на кръвта в тях. Като следствие хранителните вещества също се придвижват по-лесно през тялото и стигат до всяка клетка, а пък отпадъците се изнасят бързо към съответните системи, които ги изхвърлят навън.

      Азотният оксид е толкова важен за кръвообращението ни, че през 1992г. е обявен за „молекула на годината”, а шест години по-късно трима учени – Робърт Фърчгот, Луис Игнаро и Ферид Мурад печелят Нобелова награда за физиология или медицина за изследванията си върху уникалното съединение и функциите му в тялото.

Най-добрият L- аргинин за повече издържливост, енергия и сила

Но достатъчен ли е само аргининът?

      Онова, което сериозно отличава Арги+ от останалите подобни продукти на пазара, са двата допълнителни компонента на неговата формула.
      Първият е катализиращ и енергизиращ комплекс от витамини С, D3, В6, В12, фолиева киселина, както и набиращия все по-голяма популярност витамин К2. Целта им е да подпомагат преобразуването на аргинина в азотен оксид.
       Вторият елемент е патентован плодов микс, съчетаващ нар, бъз, боровинки, малини, къпини, френско грозде, горчива череша, ресвератрол и гроздови люспи. Полифенолите в състава им имат антиоксидантно действие и предлагат подкрепа за намаляване на свободните радикали и метаболитните отпадъци от процеса на преобразуване.

        И така – Арги+ осигурява аргинин, но също и витамини и антиоксиданти, които действат като кофактори при производството на азотен оксид, а също благоприятстват и цялостната структура и работа на кръвоносната система.

        Арги+ е идеално средство за оптимизиране на доставянето на хранителни вещества по скоростната магистрала до клетките и тъканите, както и на отвеждането на метаболитните отпадъци за изхвърляне от организма. С негова помощ нутриентите от храната и хранителните добавки се оползотворяват по-добре, а ние се чувстваме по-жизнени, по-здрави и по-енергични.

​​​​Д-р Ферид Мурад за L-аргинина, азотния оксид и Арги+

Силата на Арги + от доктор Ферид  Мурад

       Д-р Ферид Мурад, д.м., PHD, е носител на Нобелова награда за физиология или медицина през 1998 г. и световно известен за работата си върху сигналните пътеки на азотния оксид. В кратко интервю той споделя вижданията си за „чудодейната молекула“ и уникалната формула на Арги+.

     Защо сърдечносъдовото здраве се е превърнало в толкова сериозен проблем в съвременното ни общество?

      - Днес кръвоносните системи на повечето от нас са увредени, поради множество фактори като стрес, тютюнопушене, остаряване, наднормено тегло, липса на движение, преработена и нездравословна храна, недостатъчни количества свежи плодове и зеленчуци, пиене на твърде малко чиста вода.

      - Много се говори за L-аргинина. Кажете ни защо е важен той.

       - L-аргининът е жизненоважна аминокиселина, която тялото ни произвежда, когато приемаме определени храни. Но процесите на остаряване, нездравословният начин на живот и хранене могат да ограничат синтеза ѝ. В съчетание със синергични нутриенти и витамини L-аргининът повишава производството на азотен оксид, който пък от своя страна поддържа гъвкавостта на артериите и така подкрепя кръвообращението и сърдечносъдовото здраве.

      - Бихте ли разяснили защо връзката между L-аргинина и азотния оксид е толкова важна?

      -  Азотният оксид е молекула, която тялото естествено образува във вътрешния слой на стените на кръвоносните съдове, наричан ендотел. Ендотелът играе водеща роля за съдовия тонус и структура. Азотният оксид е ендогенна (произвеждана в тялото) сигнална субстанция. Той се произвежда в здравия съдов ендотел от прекурсорната молекула на аминокиселината L-аргинин.

      - Вашите изследвания върху азотния оксид получиха Нобелова награда за физиология или медицина. Разкажете ни повече.

      - Ключовото ми изследване демонстрира, че азотният оксид действа в сърдечносъдовата система като сигнална молекула за разширяване на кръвоносните съдове. Получих Нобелова награда за откриването на някои от биологичните ефекти на азотния оксид и ролята му в клетъчната сигнализация. Темата днес се е превърнала в една от най-бързо развиващите се сфери в биологията.

      - Бихте ли споделили с нас какво друго казва науката за L-аргинина, азотния оксид и повишаването на нивата на аминокиселината в тялото?

      - Когато ендотелът е лишен от азотен оксид, кръвообращението може да бъде затруднено. А ако кръвта не циркулира свободно през артериите, може да се влоши сърдечносъдовата дейност. Затова азотният оксид е необходим за поддържане и подкрепа на здрава сърдечна система. Един от начините да повишим количеството на азотния оксид, е посредством екзогенен орален прием на L-аргинин, при условие, че дозата се контролира и е съпътствана от подходящи нутриенти.

      - Защо L-аргининът представлява мощен инструмент за подпомагане на сърдечносъдовата система?

       - За разлика от някои по-конвенционални подходи към сърдечносъдовото здраве, L-аргининът осигурява безопасна и ефективна подкрепа без неблагоприятни ефекти. Или с други думи – вече съществува натурален метод за създаване на азотен оксид в човешкото тяло.

      - С какво ви спечели Арги+?

      - Мисля, че добавянето на определени плодови екстракти и витамини е много интересен подход. Коктейлът от антиоксиданти и фитонутриенти може да допринесе за задействане на преобразуването на L-аргинина в азотен оксид. Продуктът съдържа плодови екстракти, набиращи все по-голяма популярност в поддържането на сърдечносъдовото здраве като нара, гроздовите семки и др.

​Посланниците на F.I.T. програмите

​Това са едни от най-известните спортисти на Англия. В някой от следващите материали ще ви представя техните интервюта и любимите им продукти

Scroll to Top